کاربرد ملودیکا
معرفی ساز ملودیکا و کاربردهای آن
کاربرد ملودیکا: سازهای موسیقی شکل و اندازه های مختلفی دارن و صداهایی که تولید می کنن هم بسیار مختلفه. بعضی از سازها معروف تر از بقیه هستن و گروه های موسیقی و نوازندگان مشهور از اون ها بیشتر استفاده می کنن؛ اما سازهای دیگه ای هم وجود دارن که کمتر از اون ها نام برده میشه و به اندازه سازهای معروف رایج نیستن. این سازها به ندرت و فقط توسط کسایی استفاده میشن که از اهمیت اون ها با خبرن. ملودیکا یکی از این سازهاست.
ملودیکا چیست؟
اگه اسم ملودیکا به گوشتون ناآشنا به نظر می رسه باید بدونید که تنها نیستید. خیلی ها در سراسر دنیا چیز زیادی از این ساز نمی دونن.
حالا اگه شما به هر دلیلی جزو این گروه افراد نیستید و به ساز ملودیکا علاقه دارید، ما در این مطلب نکاتی که باید درباره این ساز بدونید و نحوه نواختن اون رو با هم بررسی می کنیم.
ملودیکا به زبان ساده جزو سازهای هوا صدای آزاد زبانه دار محسوب می شه. این ساز با دمیدن هوا در اون و فشار دادن کلیدها، نت های موسیقی رو ایجاد می کنه. ملودیکا از نظر ظاهری شبیه یک پیانوی مینیاتوری به نظر می رسه. یک کیبورد موسیقی در قسمت بالایی ساز قرار داره و یک دهانه هم وجود داره که از طریق اون هوا به قسمت داخلی ساز منتقل می شه. حجم صدای این ساز معمولا دو یا سه اکتاوه.
ملودیکا از طریق دمیدن در دهانه ساز و فشردن کلیدهای کیبورد برای ایجاد نت های مختلف موسیقی نواخته می شه. با فشار دادن کلیدهای صفحه کلید، سوراخ های متناظر با هر کلید باز می شه و به این ترتیب و با عبور جریان هوا زبونه ساز به ارتعاش در میاد و صدا تولید می شه. این روند اساس و پایه ساخت موسیقی با ملودیکا است. ملودیکا به نام های دیگه ای مثل پیانیکا، پیانتا، کلاویتا، ملودیون، ملودیکا، تریولا و غیره هم معروفه.
تاریخچه ملودیکا
قبل از اینکه درباره باقی جنبه های ملودیکا صحبت کنیم لازمه نگاهی گذرا به تاریخچه این ساز داشته باشیم. به طور کلی سازهای هوا صدای آزاد قرن هاست که وجود دارن و از اون ها استفاده میشه؛ اما ملودیکای مدرن ساخت دوران اخیرِ و سازی معاصر به حساب میاد.
با اینکه پیشینه این ساز به قرن نوزدهم و در ایتالیا میرسه، ولی شکل مدرن ملودیکا در دهه 1950 میلادی و توسط کمپانی هونر ساخته شده. ملودیکا اولین بار در دهه 1960 توسط استیو رایش و عده دیگه ای از آهنگسازان به عنوان یک ابزار جدی موسیقی مورد استفاده قرار گرفت.
در دهه 1970 استفاده از ملودیکا توسط نوازنده ای به نام آگوستوس پابلو رواج و محبوبیت بیشتری پیدا کرد. ملودیکا تا به امروز به عنوان یک ساز در دنیای موسیقی باقی مونده. به همین دلیله که ما امروز به بحث درباره اون پرداختیم.
چه کسایی از ملودیکا استفاده میکنن؟کاربرد ملودیکا
با اینکه کاربرد ملودیکا هنوز بین هنرمندان کلاس A رواج پیدا نکرده؛ اما این ساز همچنان یکی از ابزارهای انتخابی برای آشنایی افراد با موسیقی محسوب می شه. در حال حاضر از این ساز بیشتر برای اهداف آموزشی استفاده می شه. در واقع خیلی از آموزشگاه های موسیقی از ملودیکا برای آموزش موسیقی به هنرجویانشون استفاده می کنن چون یادگیری این ساز از خیلی از سازهای دیگه راحت تره.
شروع مسیر یادگیری موسیقی با یک ساز، کار رو برای هر کسی راحت تر می کنه، برای همینه که از ملودیکا در خیلی از کلاس های آموزش موسیقی استفاده میشه.
علاقمندان به موسیقی و نوازندگان مشتاق سازهای مختلف به ملودیکا هم نیم نگاهی دارن. در واقع اکثر نوازنده هایی که چند ساز می نوازن و خیلی از افرادی که می خوان مهارت هایی مثل کنترل تنفس و الگوی حرکت انگشتا شون رو تقویت کنن از ملودیکا استفاده می کنن.
انواع ملودیکا
درست مثل باقی آلات موسیقی، ملودیکا هم انواع مختلفی داره. اگه علاقمند به یادگیری این ساز هستید حتما باید از انواع مختلف اون مطلع باشید. انواع مختلف ملودیکا از نظر جنس، اندازه، اکتاوها و محدوده های صوتی با هم متفاوت هستن. ما در این مطلب به طور خلاصه به انواع مختلف این ساز اشاره می کنیم.
از نظر جنس، ملودیکا رو میشه به دو نوع پلاستیکی و چوبی دسته بندی کرد.
از نظر اندازه و اکتاو، ملودیکا اکثرا در 2 یا 3 اکتاو موجود هستن. ملودیکاهای دو اکتاو و نیمه هم وجود دارن اما تعدادشون کمه.
از نظر محدوده صدا هم انواع ملودیکا شامل سوپرانو، آلتو، تنور و باس می شه. ملودیکای سوپرانو بالاترین محدوده رو دارن و رایج ترین نوع ملودیکا محسوب می شه. ملودیکای باس هم کمترین محدوده رو داره و استفاده از این نوع ملودیکا نسبت به سایر انواع رواج خیلی کمتری داره.
بهترین ملودیکا برای افراد مبتدی کدومه؟
اگه تازه کار هستید و آشنایی زیادی با ملودیکا ندارید بهترین انتخاب برای شما ملودیکای ساده و دو اکتاویه . این ساز ساده به شما امکان میده تا بدون زحمت زیاد با مکانیک ساز آشنا بشید. علاوه بر این بهتره ملودیکای پلاستیکی بخرید چون قیمت اون ها کمترِ. در ضمن باید تعداد کلیدهای صفحه کلید ساز رو هم مد نظر داشته باشید. یک ملودیکای حرفه ای 37 کلید داره ولی گزینه های جمع و جورتری با 32 کلید هم وجود دارن که اون ها هم بسیار عالی هستن.
نحوه نواختن ملودیکا
همون طور که قبلا هم گفتیم، ملودیکا ساز ساده ایه و یادگیری اون هم آسونه. هیچ پیش شرطی برای یادگیری این ساز وجود نداره و افراد مبتدی و تازه کار هم می تونن مهارت های مورد نیاز رو به راحتی کسب کنن.
ولی یادتون باشه این مساله به این معنا نیست که یک هفته بعد از کار با ملودیکا می تونید آهنگ های عالی و بی نقصی بنوازید. در واقع اگه تلاش کنید و در این زمینه پشت کار نشون بدید می تونید بعد از مدت کوتاهی به خوبی بنوازید. یادگیری یک ساز فرایند مخصوصی داره و شما باید نهایت تلاش تون رو بکنید و وقت بذارید تا به هدفتون برسید.
نحوه نگه داشتن ساز
شما باید فرایند یادگیری ساز رو با نحوه درست نگه داشتن اون شروع کنید. اکثر مدل های ملودیکای مخصوص مبتدیان دهانه های خمشی دارن که به هنرجو امکان میده ساز رو به راحتی در بغل بگیره یا روی سطح صاف قرار بده و با هر دو دست به طور آزادانه با ساز کار کنه. اگه دهانه ساز شما چنین انعطافی نداره یاد بگیرید که چطور باید اون رو نگه دارید و با دست راستتون کلیدها رو فشار بدید.
تکنیک نفس کشیدن
ملودیکا از طریق دمیدن هوا به داخل ساز نواخته میشه؛ پس شما باید در اسرع وقت نحوه کنترل تنفستون رو یاد بگیرید. تسلط پیدا کردن روی این کار کمی زمان می بره ولی اگه به طور مرتب تمرین کنید خیلی زود راه می افتید.
موقع دمیدن هوا از طریق دهان و با فشار دادن کلیدهای درست، صدای مورد نظرتون رو از ملودیکا دریافت می کنید. با گذشت زمان و تمرین مداوم، جایگذاری صحیح و الگوهای حرکت انگشتان روی کیبورد ملودیکا رو یاد می گیرید.
در آموزشگاه سیحون همراه با برترین اساتید در زمینه موسیقی ، بهترین روند یادگیری برای شما ترسیم خواهد شد .
در آپارات نیز همراه ما باشید .
دیدگاهتان را بنویسید