موسیقی و کودکان: چگونه استعداد فرزندان خود را شکوفا کنیم؟
موسیقی و کودکان: چگونه استعداد فرزندان خود را شکوفا کنیم؟چگونه می توان استعداد کودکان را در زمینه های مختلف کشف کرد؟ آیا موسیقی می تواند در زمینه های مثبت بر کودکان تاثیرگذار باشد؟ چطور می توانیم از موسیقی برای تشویق کودکان به یادگیری استفاده کنیم؟ در این مطلب کوتاه به این موارد خواهیم پرداخت.
موسیقی، وجه ثابت دنیای ما
موسیقی تقریبا در هر بخشی از زندگی ما وجود دارد، تلویزیون، موبایل و حتی موقع جابه جایی با اتومبیل، رفتن به سفر یا سرکار. اما موسیقی می تواند به بخشی از فرهنگ اموزشی ما در ارتباط با کودکانمان هم تبدیل شود و والدین می توانند از آن برای ایجاد فضای مناسب برای کشف و البته پرورش استعداد کودکان استفاده کنند.
از همان نوزادی، به صورتی ناخودآگاه از موسیقی برای آرام کردن نوزادان استفاده می کنیم، حتی اگر این کار در حد سوت زدن یا دراوردن صدای میز با ضرب گرفتن روی آن باشد. اما حالا تحقیقات علمی نشان داده که موسیقی تاثیراتی غیرقابل اغماض در کشف استعداد و نبوغ کودکان دارد.
موسیقی و مغز
تحقیقی در سال 2016 در دانشگاه کالیفرنیا نشان داد که موسیقی تاثیری قطعی در تکامل مغزی در کودکان، بویژه در زمینه یادگیری زبان و مهارت های خواندن دارد. از این گذشته این ادعا هم مطرح شده که یادگرفتن نواختن یک ساز، یادگیری ریاضی را در کودکان تسهیل می کند.
اما موفقیت های درسی فقط یک وجه از تاثیر موسیقی بر کودکان و نوزادان است. موسیقی به هماهنگی بین ذهن و عمل کمک می کند و این امر می تواند زمینه های شکوفایی استعداد کودکان را در بخش های دیگر هم حاصل کند.
چگونه استعداد فرزندان خود را شکوفا کنیم؟
به این ترتیب موسیقی، می تواند یک وجه کمک کننده در کشف استعداد و شعله ور کردن استعدادهای ذاتی افراد باشد. در واقع، موسیقی، فضای آرامی را برای نوزاد، کودک، نوجوان یا جوان ایجاد می کند که تحت تاثیر آن فضا می توان استعدادی ذاتی که در شرایط عادی مخفی می مانند را کشف کرد.
به عنوان والدین می توانید فضای مناسب را برای این امر ایجاد کنید. یعنی استفاده از موسیقی به صورتی کنترل شده برای کشف و تقویت استعداد کودکان. به این ترتیب، چه به صورت سرگرمی(مثلا با پخش موسیقی در خانه) و چه به صورت حرفه ای(مثلا اموزش یک ساز به کودک) می توانید فضای مورد اشاره را فراهم کنید.
نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که اگر می خواهید آموزش موسیقی را برای کودکانتان داشته باشید ابتدا باید شرایطی را مورد توجه قرار دهید. اگر متوجه شدید که کودک علاقه ای ندارد، به او زمان بدهید یا مثلا تعداد جلسات اموزشی را کمتر کنید. نباید کودک یا نوجوان حس اجبار شدید داشته باشد.
و فراموش نکنید قرار نیست هر کودکی که آموزش موسیقی دریافت می کند موسیقیدانی بزرگ شود. صرف حرکت در این مسیر می تواند در کشف نبوغ کودک در حوزه های دیگر هم تاثیرگذار باشد.
استفاده از موسیقی در سنین مختلف
مشخص است که استفاده از موسیقی باید به صورتی کنترل شده برای کودکان در سنین مختلف استفاده شود تا زمینه کشف استعداد کودکان فراهم شود. به عنوان مثال استفاده از فضای موسیقیایی شلوغ، پر سرو صدا و در یک کلام اصوات کرکننده، نتیجه ای معکوس می تواند داشته باشد. در ادامه در مورد انتخاب موسیقی مناسب برای سنین مختلف توضیحاتی ارائه خواهد شد.
موسیقی برای نوزادان :
نوزاد پیش از آنکه معنای حرف و کلامی را بفمهد با ملودی و ریتم یک موسیقی همراه می شود. یک موسیقی آرام در موقع خواب می تواند برای نوزادان بسیار مفید باشد.
موسیقی و کودکان نوپا:
برای این کودکان از موسیقی با تم تکرار شونده استفاده کنید چرا که یادگرفتن استفاده از زبان و حافظه را در انها تقویت می کند.
توجه داشته باشید که برای نوزادان و کودکان کم سن و سال موسیقی می تواند در ضمیرناخودآگاه تاثیری را به جا بگذارد که نتیجه آن در نوجوانی و حتی بزرگسالی حاصل شود.
موسیقی برای پیش دبستانی ها:
بچه ها در این سن دوست دارند که فریاد بزنند و یا با تقلید از خواننده یک قطعه موسیقی چیزی را بخوانند. مانع نشوید. اگر قصد دارید که سازی را به کودکانتان یاد بدهید می توانید از این مقطع شروع کنید. بچه ها در این سن به سروصدا کردن علاقه دارند. کشف استعداد کودکان در زمینه موسیقی یا در حوزه های دیگر در این سن آغاز می شود.
موسیقی برای دبستانی ها:
در این سن، بچه ها علایق موسیقیایی خودشان را اشکار می کنند، می توانید پیشنهاد یادگیری موسیقی را برای این سن بگذارید. امکان کشف علاقه و استعداد کودکان در این مقطع سنی فراهم تر است.
موسیقی در نوجوانی:
در این سن است که علاقه به موسیقی در فرد، شکل و سیری جدی به خود می گیرد. اگر دوران نوجوانی خودمان را به یاد بیاوریم متوجه می شویم که بیشتر آثار موسیقی یا آهنگ های معروف از این دوره در ذهنمان باقی مانده است. موسیقی در این سن، محمل بسیار خوبی برای تخلیه احساسات فرد است. بیشتر نوجوان ها در این سن موافق دنبال کردن دوره ای برای یادگیری موسیقی هستند. پس می توانید از این مقطع هم برای هدایت فرزندتان به سمت یادگیری ساز استفاده کنید.
نتیجه گیری
فراموش نکنید نزدیکی کودکان، نوجوانان و نوزادان به موسیقی به هیچ وجه منعی ندارد. ما از همان لحظه تولد به شنیدن موسیقی واکنش نشان می دهیم. از لذت ساده شنیدن موسیقی که در روحیه افراد تاثیری انکارنشدنی دارد تا کمک به افزایش مهارت های یادگیری. به این ترتیب، برای کشف استعداد کودکان خود، حالا جایگاهی را هم برای موسیقی در نظر بگیرید.
ما در موسسه سیحون بعد از مشاوره رایگان فرآیند دقیق یادگیری را برای شما ترسیم می کنیم. و با گذراندن دوره های موسیقی مد نظر توسط اساتید مجرب مجموعه می توانید به راحتی سازی را که دوست دارید بنوازید.
مقاله پیشنهادی : آموزش موسیقی به کودکان و نوجوانان
دیدگاهتان را بنویسید