اهمیت تئوری موسیقی برای هنرجویان
اهمیت تئوری موسیقی برای هنرجویان
اهمیت تئوری موسیقی برای هنرجویان:مرزهای علم و هنر موسیقی روز به روز در حال توسعه هستند.
موسیقی حامل و حاصلِ تجربه های شنیداری بشر، از گذشته تا امروزه و تئوری موسیقی چهارچوب و نظام ساختاری این تجربه ها رو شرح میده. شما به عنوان یه موزیسین یا هنرجو نیاز دارید تا از چهارچوبهایی که موسیقی روی اون بنا شده اطلاع داشته باشید و اونها رو درست به کار بگیرید. اگر ساختار موسیقی رو به یک ساختمان تشبیه کنیم، مصالح(همون آجر و سیمان و فولاد) در ساخت موسیقی، نتها، فاصلهها، آکوردها و ملودیها هستند.
پس همونطور که یک مهندس حرفهای مصالح ساختمان و طرز استفاده از اون رو میدونه؛ یک موزیسین خوب هم متریال کارش رو به خوبی میشناسه و با کمک ذوق هنری و سلیقه، ازش استفاده میکنه.
چرا باید تئوری موسیقی یاد بگیریم؟
موسیقی سالهاست که به عنوان زبانی مشترک در بین انسانها رواج داره، قدمت این زبان مشترک حتی بیشتر از زبانهایی هست که به صورت نوشتار و گفتار استفاده میشه. پس میشه اینطور در نظر گرفت که یک نوازنده با سازش جریانی از حس و معنا رو منتقل میکنه (درست مثل یک نویسنده) و این جریان در بستری به نام موسیقی حرکت میکنه.
درک ساختار قطعات
اگر قصد دارید یک نوازنده ی حرفه ای بشید، باید الفبای این زبان رو یاد بگیرید و از قواعد این زبان اطلاعاتی داشته باشید. شناخت سرکلیدها، نتها، علائم و خواندن اسامی نتها روی خطوط حامل به شما این امکان رو میده که با ساختار موسیقی به طرز عمیقتری آشنایی پیدا کنید و به شکل درست تری به ماهیت قطعهای که مینوازید یا میشنوید پی ببرید.
بالا بردن توانایی گروه نوازی
یکی از ابعاد بسیار جذاب موسیقی، گروه نوازیه!
بعیده که شما علاقه مند به نواختن سازی باشید و دوست نداشته باشید با نوازندهی ساز دیگهای همنوازی کنید!
اجرای موسیقی به صورت گروهی در واقع همصحبت شدن با نوازندهای دیگه است. برای این که به عنوان یک نوازنده بتونید به خوبی در پِستی بلندیهای مسیر همراه با نوازندهی مقابل پیش برید و بتونید ریتم و گام قطعه رو حفظ بکنید، نیاز داریم تا قواعد موسیقی رو بدونیم و به درستی رعایتش کنیم.
آهنگسازی و تنظیم قطعات
شخصی رو تصور کنید که علاقه مند به شعر و ادبیاته. این شخص شاید درک مختصری از قواعد شعر داشته باشه، اما اگر بخواد شعری خلق کنه آیا میتونه به همین قواعد مختصر بسنده کنه؟
آهنگسازی یعنی ساخت قطعات و جملاتی که حس شخصی رو بیان میکنند، آرزوی اکثر هنرجوهایی ست که تازه پا در مسیر یادگیری موسیقی گذاشتند.
تنظیم ترانه ها و قطعات هم یکی دیگه از شاخههای هنر موسیقیه که بسیار وابسته به دانش موسیقی و خلاقیت به صورت همزمانه. حتی تنظیم مجدد آثار قدیمی هم میتونه خط اثری از هنرمند (تنظیم کننده) روی یک اثر بگذاره که در نوع خودش هنر و خلاقیت ارزشمندی محسوب میشه.
مخالفان تئوری موسیقی
برخی اساتید، موسیقی رو امری حسی میدونن و یادگیری تئوری موسیقی رو عاملی محدود کننده برای موزیسین به حساب میارن. البته که موسیقی فولکلورِ نواحی مختلف و سازهای محلی نیازی به یادگیری تئوری ندارند و بیشتر با آموزش ملودیها به صورت سینه به سینه منتقل میشن و از نسلی به نسل دیگه انتقال پیدا میکنن.
ایده های سنتی و متدهای شخصی در آموزش موسیقی اگرچه تا حدودی میتونه باعث پیشرفت هنرجو بشه اما فرصت استفاده از تجربهی گذشتگان و آشنایی با اصول جهانی رو از او دریغ میکنه.
به زبان ساده: حذف تئوری از آموزشهای موسیقی مثل اینه که چرخ رو از نو اختراع کنی!
دام های تئوری موسیقی
گذشته از همهی امتیازهایی که تئوری موسیقی میتونه داشته باشه، دامهایی هم در این راه هست که میتونه چوبی بشه لای چرخ هنرجو!
اساتید و آموزشگاههای موسیقی راه و روشیهای متفاوتی برای ترکیب بخش عملی و تئوری دارن؛ که البته قابل احترام هم هست. عدهای معتقدند که آموزش تئوری باید پیش از آموزش عملی صورت بگیره و عدهای عکس این نظر رو دارند. فارغ از اینکه حق با کدوم یک از این دو دسته ست باید به این موضوع توجه کرد که تئوری موسیقی بدون کاربرد عملی اون تقریبا ارزشی نداره و صرفا علمی ست بدون عمل!
نکتهی ظریفی در آموختن موسیقی هست که دونستنش برای هنرجویان موسیقی ضروری به نظر میرسه:
یادگیری تئوری زمانی سودمند خواهد بود که به درک و شهود عملی در نوازندگی منجر بشه. وقتی تئوری (که مسالهای ذهنیه) تبدیل به عمل و مهارت نوازنده بشه، میتونه افقهایی جدید از دنیای موسیقی پیش روی هنرمند قرار بده. در واقع پس از پیش رفتن در هر یک از این دو شاخه(عملی و تئوری) نیاز به پلی برای اتصال این دو هست که البته ایجاد این ارتباط فقط با تمرین منظم و هدفمند به دست میاد. اگر حالا سوالتون اینه که: “چقدر ظول میکشه تا این هماهنگی حاصل بشه؟” به مقاله چقدر طول میکشه تا نوازنده بشم؟ مراجعه کنید و مقاله ی مربوط به همین موضوع رو بخونید. حتما کمکتون میکنه!
دوست من! تئوری خاکستری است اما درخت جاودان زندگی سبز است .
آموزشگاه سیحون همراه با مجرب ترین اساتید در زمینه موسیقی ، بهترین روند یادگیری را برای شما ترسیم خواهد کرد .
در آپارات نیز همراه ما باشید .
دیدگاهتان را بنویسید