تاثیر موسیقی بر مغز؛ خیال یا واقعیت؟
تاثیر موسیقی بر مغز؛ خیال یا واقعیت؟
بسیار از تاثیر موسیقی بر مغز شنیده ایم، اینکه به یادگیری کمک می کند، باعث نشاط می شود، یا حتی باعث بهبود یا تخفیف بیماری های روانی می شود. اما این ادعاها تا چه حد واقعیت دارد؟ یا خیال است. در این مطلب کوتاه سعی می کنیم با استفاده از داده های علمی، این ادعا را راستی آزمایی کنیم.
برای اینکه به صورت علمی، مشخص شود که موسیقی دقیقا کدام قسمت های مغز را درگیر می کند و چه نوع ارتباطی بین موسیقی و این قسمت ها برقرار می شود، کیمینوبو سوگایای عصب شناس، و ویولونیست مشهور، آیاکو یونیتانی، تاثیر آن را در یک بازه ی طولانی مدت از سال 2006 مورد بررسی قرار دادند. آنها با استفاده از تصاویر مغزی، تاثیر شنیدن موسیقی بر نقاط مختلف مغز را کنترل کردند :
این قسمت که در واقع بخش جلویی سر را شامل می شود در تصمیم گیری ها، تفکر و برنامه ریزی استفاده می شود. وجه تمایز ما انسان ها از حیوانات همین بخش قدامی است که از بقیه جانوران بزرگتر و حجیم تر است .
لوب گیجگاهی
این قسمت کار پردازش اصوات را برعهده دارد. ما از این بخش از مغز که به عنوان مرکز زبان نیز شناخته می شود برای درک موسیقی بهره می بریم و اینکه هر بخش کارکردی دارد. بخش چپ این لوب کار درک عبارات و زبان را دارد در حالیکه بخش راستی موسیقی و اصوات را تشخیص می دهد.
منطقه بروکا
قدرت تکلم ما از این نقطه از مغز فرمان می گیرد. و همچنین ما از این قسمت برای ارائه موسیقی استفاده می کنیم. در واقع تاثیر موسیقی بر مغز از نظر یادگیری تکلم روان، با تاثیر این قسمت نمود پیدا می کند.
منطقه ورنیکه
این منطقه از مغز کار درک زبان نوشتاری و گفتاری را برعهده دارد. ما از این قسمت از مغزمان برای تحلیل و لذت بردن از موسیقی استفاده می کنیم.
لوب پس سری
پردازش مواردی که می بینیم با این قسمت از مغز است. در واقع تاثیر موسیقی بر مغز در مورد موسیقیدان ها و افراد عادی در این نقطه تفاوت خود را آشکار می کند. به همین دلیل یادگیری موسیقی برای کودکان می تواند با تاثیر این چنینی بر این قسمت از مغز باعث پیشرفت انها در امور دیگر هم شود.
هسته اکومبنس
این بخش از مغز را به عنوان بخش مغزی مرتبط با اعتیاد مورد اشاره قرار می دهند. موسیقی می تواند جایگزینی برای اعتیاد به مواد مخدر باشد، چرا که دقیقا همان تاثیر را در این ناحیه از مغز ایجاد می کند. البته تاثیر موسیقی بر مغز تاثیری سالم است و مواد مخدر تاثیری مخرب دارد. در واقع موسیقی میزان دوپامین را در هسته اکومبنس بالا می برد.
هیپوکامپ
این بخش مغز در ایجاد و بازیابی خاطرات و تنظیم واکنش های احساسی نقش دارد. این قسمت که به عنوان سی پی یو مغز هم خوانده می شود یکی از اولین قسمت هایی است که از بیماری آلزایمر تاثیر می پذیرد.
موسیقی با افزایش امکان ایجاد ریزسلول های جدید در هیپوکامپ شرایط تولید نورون های جدید و تقویت حافظه را فراهم می آورد.
هیپوتالاموس
این بخش هورمونی از مغز در تنظیم تشنگی، اشتها، خواب، حالت روحی، ضربان قلب، دمای بدن، سوخت و ساز ، رشد و میل جنسی تاثیر دارد.
تاثیر موسیقی بر مغز در اینجا با کاهش فشار خون و ضربان قلب خود را نشان می دهد.
پوتامین
پوتامین ریتم را پردازش و حرکت بدن و هماهنگی را تنظیم می کند . موسیقی ریتمیک برای کمک به بیماران پارکینسون مورد استفاده قرار می گیرد و آنها را به حرکت وامی دارد. چرا که بیماران پارکینسون مشکلات حرکتی دارند و در واقع موسیقی می تواند نقش یک عصا را ایفا کند. البته متاسفانه با قطع موسیقی، بیماری برمی گردد.
نتیجه گیری
آموزشگاه سیحون با توجه به دامنه متنوع فعالیت های خود در زمینه موسیقی، تمام رده های سنی را پوشش می دهد. اگر با خواندن این مطلب به فکر نزدیک کردن هر چه بیشتر فرزندان خود به دنیای موسیقی افتاده اید، بهتر است ابتدا از مشاوره های رایگان همکاران ما بهره مند شوید و بعد تصمیم بگیرد
دیدگاهتان را بنویسید