همایون آواز ایران و شیوه ی نوین آوازخوانی
همایون شجریان، پلی میان سنت و مدرنیته
همایون آواز ایران و شیوه ی نوین آوازخوانی در هر گوشه ای ازایران را که نگاه کنیم او را میشناسنند . پشتوانه فرهنگی کشوری با قدمتی هزاران ساله حالا در هزاره جدید با انواع و اقسام محصولات جدید فرهنگی وارداتی و گاهی تولید داخل به چالش کشیده می شود.آنچه مسلم است تداوم حیات فرهنگ ایرانی است، چه این فرهنگ، در طول حیات خود طوفان های سهمگین بسیاری را پشت سرگذاشته است.
موسیقی سنتی یا مدرن
آنچه مسلم است این تغییر در کار بسیاری از هنرمندان عرصه موسیقی سنتی هم دیده می شود. به عنوان یک نمونه از این تغییر سبک می توانیم از سینا سرلک یاد کنیم. کسی که خسرو آواز ایران با شروط سختی او را به شاگردی پذیرفت.
اما آیا می توان ضمن پایبند بودن به ریشه های غنی موسیقی ایرانی، عرصه های جدید را نیز تجربه کرد؟ شاید جواب این سوال به بهترین نحو در آثار همایون شجریان پاسخ داده شده باشد.این خواننده باسواد موسیقی سنتی، از تجربه فضاهای جدید هیچگونه ابایی ندارد.
همایون آواز ایران و شیوه ی نوین آوازخوانی
امروز کمتر خواننده ای را می توان پیدا کرد که به اندازه همایون شجریان محبوب باشد. جالب اینکه این خواننده سنتی ایرانی هم بین طرفداران موسیقی سنتی و هم بین طرفداران موسیقی مدرن به یک اندازه محبوبیت دارد. تغییر گام به گام همایون و تجربه فضاهای جدید در موسیقی هر چند به مذاق برخی از علاقه مندان جدی تر موسیقی سنتی خوش نیامد اما حتی خود این افراد هم، در مقاطعی از قطعات جدید این شاه ماهی موسیقی ایرانی تمجید کرده اند.
همایون در واقع، پلی ایمن مابین موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی مدرن ایجاد کرد. شاید همایون هیچگاه نتواند به جایگاه رفیع خسرو آواز ایران دست پیدا کند اما با این روند پیشرفت، جایگاه جدید و یگانه و البته مدرنی را در عرصه موسیقی ایرانی برای خود دست و پا کرده است.در ادامه روند کاری همایون از ابتدا تا به امروز را مورد بررسی قرار می دهیم.
آلبوم های همایون شجریان
همایون علاوه بر خوانندگی نوازنده تنبک و کمانچه نیز هست. او از سن ده سالگی نزد پدر آموختن آواز را شروع کرد. در هنرستان کمانچه را به عنوان ساز تخصصی انتخاب کرد.
از سن 16 سالگی در کنسرت های پدر تنبک نوازی را شروع کرد و از سال 1378 همخوان پدر در کنسرت ها بود.
در ادامه به تعدادی از آلبوم های همایون اشاره خواهیم داشت.
نسیم وصل به افسردگان چه خواهد کرد….
سال 1382 نسیم وصل، اولین آلبوم همایون شجریان بود که به شدت مورد استقبال قرار گرفت. فضای این آلبوم فضای کاملا سنتی بود و استقبال بسیار شدید علاقه مندان حوزه های مختلف موسیقی را در پی داشت. از این گذشته برای طرفداران موسیقی سنتی، نوید تولد یک شجریان تازه را می داد.
کشته مرا روی تو….
آلبوم شوق دوست دومین آلبوم همایون شجریان و حاصل همکاری جواد ضربیان و همایون شجریان است. شوق دوست فضایی متفاوت از آلبوم اول همایون داشت، ولی همچنان در فضای نزدیک به موسیقی اصیل سنتی قرار داشت.
همایون، کمانچه را نزد استاد کامکار آموخته بود و این آشنائی به ایجاد سومین آلبوم همایون منتهی شد.آلبوم ناشکیبا با آهنگ سازی استاد کامکار، برای همه این مسئله را روشن کرد، همایون جا پای بزرگان موسیقی ایران نهاده است.
بیا بیا که مرا با تو ماجرایی هست…
علی قمصری و همایون شجریان در آلبوم نقش خیال همکاری نوگرایانه ای داشتند تا همایون در چهارمین آلبوم خود باز هم فضای جدیدی را بدون دور شدن از موسیقی سنتی تجربه کند.
اینبار من یکبارگی از عافیت ببریده ام…
آلبوم آب، نان ، آواز هشتمین آلبوم همایون شجریان است.این آلبوم در سال 1388 با اهنگسازی علی قمصری منتشر شد.
قیژک کولی کوک است در این تنگی عصر...
قیژگ کولی با آهنگسازی حمید متبسم، اولین همکاری گروه دستان با همایون شجریان بود.
هی جان هی، هی دوست هی، …..
آلبوم شوق نامه کاری از گروه عبدالقادر مراغی است. کار تولید این آلبوم شش سال به طول انجامید.این کار در واقع احیای سبکی از موسیقی بوده که در گذشته فراموش شده است.خسرو آواز ایران در مورد این آلبوم گفت که کار همایون در این آلبوم متحیرش کرده است.
در هر حال این امید وجود دارد که آموزشگاه های موسیقی ایرانی، چه آموزشگاه های موسیقی سنتی و چه حتی آموزشگاه های موسیقی پاپ، توجه داشته باشند که تجربه عرصه های جدید در موسیقی به معنای بریدن از ریشه ها نیست.
آموزش موسیقی می تواند با اتصال به موسیقی ریشه دار و در واقع تغذیه از آن، پا به عرصه تجربه موسیقی مدرن بگذارد.هیچ هنری بدون داشتن ریشه نمی تواند به حیات خود ادامه دهد، و مصرف گرایانه بودن موسیقی عمر آن را کوتاه می کند.
آموزشگاه سیحون همراه با مجرب ترین اساتید در زمینه موسیقی ، بهترین روند یادگیری را برای شما ترسیم خواهد کرد .
در آپارات نیز همراه ما باشید .
دیدگاهتان را بنویسید