تاثیرات موسیقی بر کودکان
تاثیرات موسیقی بر کودکان و نکاتی در ارتباط با انتخاب ساز مناسب
تاثیر موسیقی بر رشد و پیشرفت کودکان امری است که از نظر علمی اثبات شده است. تاثیرات یادگیری موسیقی بر کودکان و حتی نواختن یک ساز می تواند به تقویت مهارت های کودک در تحصیل و ارتباطات اجتماعی و همینطور رشد فیزیکی او کمک کند.
افزایش مهارت های تحصیلی
موسیقی از جهات مختلف می تواند باعث پیشرفت در موضوعات تحصیلی شود. به عنوان مثال، موسیقی و ریاضی به شدت با هم مرتبط هستند. با یادگیری ریتم و نواخت در موسیقی، کودک در واقع به صورتی ذاتی در حال یادگیری تقسیم، ضرب و یادگیری الگوی تکرار است. ظاهرا موسیقی به مغز کودک کمک می کند که حوزه های مختلف ریاضی را بهتر درک کند. یادگیری یک ساز، یعنی یادگیری ریتم، و ریتم با صدا و سکوت ایجاد می شود.
توسعه مهارت های فیزیکی
سازهای زهی و کیبوردی، مثل ویولون و پیانو نیاز به استفاده همزمان دست راست و چپ به گونه ای متفاوت دارند. این نوع سازها هر دو قسمت مغز را به چالش می کشند.
علاوه بر این، ارتقا هماهنگی و زمان بندی در یادگیری یک ساز می تواند کودک را برای فعالیت های دیگر مثل ورزش هم اماده کند.
ارتقا مهارت های اجتماعی
کلاس های گروهی نیاز به ارتباط و تعامل دارد که این امر باعث افزایش توانایی کارهای تیمی می شوند. در کلاس موسیقی این ارتباط به شکلی عالی ایجاد می شود. یکی از مهم ترین مهارت هایی که کودکان باید یاد بگیرند اختیار نقش فردی و ظاهرا کوچک خود در دل یک مجموعه است. این امر مهارت های اجتماعی کودک را برای ارتباط مناسب با دیگران بالا می برد.
یادگیری نواختن ساز صبر و نظم را در فرد نهادینه می کند
یادگیری یک ساز فرآیندی زمان بر و حوصله بر است. به عنوان مثال یادگیری ویولن را در نظر بگیرید. قبل از هر آموزشی، کودکی باید نوع گرفتن ساز در دست را یاد بگیرد. اینکه چطور آرشه را در دست مخالف بگیرد، پاهایش چه موقعیتی داشته باشند.
تقویت اعتماد به نفس
کلاس های آموزش موسیقی به کودک این فرصت را می دهند که ظرفیت نقدپذیری خود را بالا ببرد. مشخص است که یادگیری یک ساز فرآیندی است که با آزمون و خطا ممکن می شود. دریافت و پذیرش نقدها به نقاط ضعف و اصلاح انها به فرد یاد می دهد که از هر انتقاد کوچکی برآشفته نشود. کودک یاد می گیرد که هر کسی ممکن است نقص هایی داشته باشد و به این ترتیب انتقادات را به خود نمی گیرد. این مسئله به صورت تدریحی باعث تقویت اعتماد به نفس فرد می شود.
چه سازی برای کودکان مناسب است؟
مسئله ی مهم دیگر برای شروع یادگیری یک ساز، انتخاب ساز مناسب است، سازی که امکان پیشرفت در یادگیری و تسلط بر ان برای کودک شما فراهم تر باشد. در ادامه سوالاتی را که پیش از خرید یک ساز باید مد نظر قرار دهید را ارائه داده ایم:
- اولین سوالی که در این ارتباط باید جواب دهید این است، آیا کودک شما به ساز مورد بحث علاقه ای نشان داده است؟ آیا صدایی که از ساز بلند می شود را دوست دارد؟
- آیا ساز مورد نظر و یادگیری آن فرآیندی چالش برانگیز برای کودک شما خواهد بود؟ سطحی از چالش در یادگیری یک ساز خوب است اما اگر بالاتر از توان کودک باشد کار یادگیری و تداوم در آن سخت می شود.
- آیا از نظر وجوه شخصیتی، ساز با کودک شما تناسبی دارد؟
- آیا توانایی خرید ساز، هزینه نگهداری یا هزینه های بلند مدت یادگیری آن را دارید؟
- به عنوان والدین از صدای ساز خوشتان می اید؟ اینکه ساعت هایی متوالی در خانه صدای آن را بشنوید برای شما ایرادی ندارد؟
- آیا کودک شما به طور خاص به سبکی ویژه از موسیقی علاقه مند است؟ اگر چنین است پس باید به صورتی حرفه ای تر دست به انتخاب ساز بزنید.
متخصصان امر موسیقی چندان در مورد اینکه چه سازی برای کودکان مناسب است اتفاق نظر ندارند، اما عمده تعلیم دهندگان موسیقی بر این عقیده اند که سازهایی چون پیانو، سازهای ضربی، گیتار و یا ویولون انتخاب های مناسبی می باشند.
نتیجه گیری
اگر یادگیری موسیقی در سنین کم باشد این تاثیر چندین برابر می تواند باشد، چرا که هنوز بخش های مهمی از شخصیت روانی و جسمی کودک تکامل پیدا نکرده و موسیقی در این باره می تواند چون یک کمک کننده عمل کند.
با توجه به مواهبی که در مطالب بالا در مورد تاثیرات موسیقی بر کودکان مورد اشاره قرار گرفت اگر علاقه مند شده اید که فرزندانتان را به سمت یادگیری یک ساز سوق دهید بهتر است ابتدا با مشاورین ما در موسسه موسیقی سیحون، معتبرترین موسسه آموزش موسیقی در شمال تهران تماس برقرار کنید.
در آپارات نیز همراه ما باشید .
دیدگاهتان را بنویسید