موسیقی درمانی چیست؟
موسیقی درمانی چیست؟
استفاده از موسیقی برای درمان امراض روحی و حتی جسمی، حالا از مرز تئوری گذشته و شکل یک علم اثبات شده را به خود گرفته است. موسیقی درمانی هم یکی از روش های جدید است که بر استفاده سیستماتیک از موسیقی برای درمان بیماری های روحی و جسمی استوار است. در این مطلب با این شاخه جدید که می توان آن را در دسته روانپزشکی جای داد آشنا خواهیم شد.
راز موزیک در درمان
مشخص است که موزیک، رابطه ای مستقیم با احوالات روحی ما دارد. به همین دلیل، استفاده از موسیقی به صورت حرفه ای و برنامه ریزی شده برای درمان مشکلات جسمی و روحی چندین سال است که در نقاط مختلف جهان دنبال می شود.
موزیک درمانی، یک روش درمانی است که در آن از ویژگی های ذاتی موسیقی برای بهبود سلامت روانی و کلی یک فرد استفاده می شود. موسیقی درمانی که حالا در کشورهای پیشرفته به صورت یک علم دنبال می شود، موارد مختلف مرتبط با موزیک را در بر می گیرد:
- ساخت موسیقی
- نوشتن آهنگ
- آواز خواندن
- رقصیدن
- گوش کردن به موسیقی
- بحث در مورد موسیقی
این موارد می تواند به افراد گرفتار افسردگی و هیجان و اضطراب کمک کند، و یا اینکه به طور کلی بر وضعیت سلامتی فرد تاثیرگذار باشد. پس مشخص می شود که موزیک درمانی برای هر فردی ممکن است، چه به صورت شخصی( به عنوان یک روش خود درمانی، یا شغل ثابت) و چه به صورت کلینیکی( قسمتی از یک فرآیند درمانی).
انواع موزیک درمانی
غیر از این موسیقی درمانی می تواند غیر فعال هم باشد، مثلا در حد گوش کردن به یک آهنگ. برخی درمانگرها از ترکیبی از این دو استفاده می کنند.
روش های موسیقی درمانی
شروع موزیک درمانی با تعیین اهداف است. مثلا اگر هدف شما کاهش استرس و اضطراب باشد رویکرد درمانگر یا خود فرد هم متفاوت خواهد بود.
در جریان جلسات موسیقی درمانی، ممکن است به سبک های مختلف موسیقی گوش کنید، سازی را بنوازید، یا حتی اهنگی بسازید. یا اینکه اهنگی بخوانید.
مزایای موزیک درمانی
موزیک درمانی می تواند به شدت شخصی(سفارشی) شود، و برای افراد در رده های سنی مختلف، حتی افراد کم سن و سال هم قابل استفاده است. به طور کلی فعالیت های مرتبط با موسیقی می تواند نتایج زیر را حاصل کند:
- موزیک می تواند محدوده هایی از مغز، مثلا حافظه، احساسات، و یا بخش های مرتبط با اعصاب حرکتی، و غیره را تحت تاثیر قرار دهد.
- موسیقی در گروه های سنی بالاتر می تواند نیازهای اجتماعی افراد این رده های سنی را براورده کند. در حال حاضر، موزیک درمانی در کشورهای پیشرفته به عنوان یکی از روش های جدید برای جلوگیری از ایجاد افسردگی در افراد سالخورده مورد استفاده قرار می گیرد.
- موزیک می تواند فشار خون و ضربان قلب را پائین بیاورد.
- موزیک می تواند فشار عضلانی را پائین بیاورد.
- موسیقی می تواند با انتشار اندورفین در بدن کمک کند.
- موسیقی می تواند اضطراب را دفع و حس آرامش ایجاد کند.
- موزیک می تواند مهارت های رفتاری و ارتباطی را برای کودکان و نوجوانانی که دچار ناتوانی های این چنینی هستند تقویت کند.
اثربخشی موزیک درمانی
کاربردها و مواهب موزیک درمانی چند دهه است که مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های تحقیقات کلینیکی نشان می دهد که موزیک درمانی برای افراد گرفتار افسردگی و اضطراب، اختلالات بی خوابی و حتی سرطان می تواند کمک کننده باشد.
افسردگی
مطالعات نشان داده که موسیقی درمانی می تواند جزئی موثر از کلیت برنامه درمان افسردگی باشد. بنا بر تحقیقات، استفاده از موزیک درمانی در ترکیب با درمان های معمول(داروها و روان درمانی)، برای افراد گرفتار افسردگی سودمند بوده است.
بی خوابی
برای بسیاری از افراد، موسیقی می تواند با کاهش علائم افسردگی، اختلال در خواب را هم کاهش دهد. به هر حال در مقایسه با داروهایی که برای اختلالات بی خوابی استفاده می شود، موسیقی عوارضی ندارد و فرد می تواند خودش هم آن را امتحان کند.
مدیریت درد شرایط درد شدید:
از موسیقی برای مقابله با دردهای شدید می توان بهره برد. موسیقی می تواند با هدایت کردن تمرکز بیمار، تحمل درد را آسان تر کند.
درد زایمان:
موسیقی درمانی برای مدیریت درد و کاهش اضطراب زنان در موقع زایمان بسیار مفید است.
سرطان:
کنار آمدن با بیماری سرطان و پشت سرگذاشتن دوره های درمانی، تجربه ی روحی- روانی سختی است. افراد گرفتار سرطان اغلب برای حفظ روحیه خود نیاز به منابع مختلف حمایتی دارد.
موزیک درمانی به عنوان یک فرآیند سیستماتیک برای بیماران گرفتار سرطان هم مورد استفاده قرار می گیرد.
موزیک درمانی در ایران
درهر رده سنی که باشید و با هر میزان مشغله ای، می توانید از موسیقی به عنوان یک ابزار برای مقابله با امراض روحی و روانی و حتی جسمی استفاده کنید.
گفتیم که موزیک درمانی در ایران همچنان به صورتی حرفه ای مورد استفاده نیست. ولی اگر به دنبال استفاده ای این چنینی از موسیقی برای خودتان یا نزدیکانتان باشید، باید با توجه به علاقه، به سمت نوعی از موسیقی بروید که در دسته موسیقی های آرامش بخش جای می گیرد.
جا دادن برنامه های ویژه مثل یاد گرفتن یک ساز، در فعالیت های هفتگی یا ماهانه هم می تواند حکم همان موسیقی درمانی را برای شما داشته باشد. تردید نکنید که یک برنامه منظم هفتگی یا ماهانه می تواند به اشکال مختلف بر روح و جسم شما تاثیرگذار باشد. موسسه موسیقی سیحون، برترین آموزشگاه موسیقی شمال تهران، با برنامه ای متنوع، آموزش سازهای مختلف را در برنامه های کاری خود قرار داده است. بعد از کسب مشاوره رایگان، می توانید برای شرکت در یکی از کلاس های ما( حضوری یا آنلاین) برنامه ریزی کنید.
موسیقی درمانی چیست؟ – آموزشگاه موسیقی سیحون استفاده از موسیقی برای درمان امراض روحی و حتی جسمی، حالا از مرز تئوری گذشته و شکل یک علم اثبات شده را به خود گرفته است. موسیقی درمانی
در آپارات نیز همراه ما باشید .
دیدگاهتان را بنویسید